Миналия месец астрономи обявиха, че в атмосферата на Венера са се

...
Миналия месец астрономи обявиха, че в атмосферата на Венера са се
Коментари Харесай

На Венера може и да няма фосфин

Миналия месец астрономи оповестиха, че в атмосферата на Венера са се натъкнали на тайнствен източник на фосфин – молекула, която тук, на Земята, се асоциира най-често с разлагането на органична материя. Няколко изследвания обаче, направени след това, сложиха легитимността на находката под въпрос.

В момента към момента не знаем дали в облаците на Венера има фосфин или не. Оригиналното изследване е включвало две самостоятелни наблюдения, направени върху сигнала от фосфина, само че е допустимо данните от едно от тях да са получени вследствие от погрешно калибрирани принадлежности, а анализът им да е довел до образуването на нереалистично мощен сигнал.

Ново изследване, оповестено в Astronomy & Astrophysics и включващо учени от истинския екип, продължава да търси признаци на фосфин върху облаците на планетата, само че по този начин и не ги открива. Само по себе си това не значи, че тази молекула не съществува на Венера – не е изключено тя да се среща в по-дълбоките пластове на облаците, а не над тях.

По-сериозният минус на истинското проучване обаче евентуално се крие точно в разбора на данните. Първоначално учените са употребявали наблюдения, направени чрез телескопа „ Джеймс Клaрк Максуел “ в Хавай. Именно по този начин откриват сигнала от фосфин, въпреки и самите откриватели да не са 100-процента сигурни в своята находка. Ето за какво те прибягват до помощта на по-чувствителния телескоп ALMA и още веднъж откриват фосфин. Данните постоянно са цялостни с звук. Поради тази причина учените употребяват статистически разбор, с цел да потвърдят или отхвърлят съществуването на сигнала – начинание, което надалеч не е безпогрешно.

Независим екип проучва наново същите данни, употребявайки същия способ, и, за жалост, открива, че този метод създава няколко сигнала, които, въпреки и да наподобяват същински на пръв взор, в действителност не са. Техният нов разбор изключва тези подправени сигнали и в края на краищата – не открива признаци за съществуването на фосфин. Той може да е някъде там – из атмосферата на Венера, само че данните към този момент несъмнено не са безапелационни.

На всичкото от горната страна данните от ALMA се обработват наново, защото екипът, направил наблюденията с този телескоп, са разкрили известни нередности в тях. Все още не е ясно по какъв метод те ще се отразят както на истинското, по този начин и на новото проучване.

Нужни са още наблюдения, с цел да можем да потвърдим сигурно дали тази молекула се среща в атмосферата на Венера или не.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР